Przetwory A.D. 2011 (w kolejności chronologicznej), byłe uczynione przeze mnie:
Dżem porzeczkowy
- 500 g czerwonych porzeczek
- 250 g nektarynek
- 350 g cukru żelującego 1:3
Nektarynki umyć, usunąć pestki, pokroić. Porzeczki umyć, odszypułkować. Owoce przłożyć do garnka , dodać cukier żelujący. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu jescze 2 minuty. Zebrać pianę. Gotowy dżem przekładać do wyparzonych słoików. Zamknąć, postawić do góry dnem do przestudzenia.
Oczywiście, jeśli chcemy, możemy zapasteryzować każdy dżem, o tym pani Bea bardzo dokładnie pisze tutaj.
Konfitura brzoskwiniowa z hibiskusem (niestety bez róży) -> klik
Konfitura z zielonych pomidorów -> klik
Dżem z zielonych pomidorów -> klik
Domowy imbir kandyzowany -> klik
Dżem dyniowo-grejfrutowy -> klik
Miłe pozostałości po przygotowaniu
Ależ imponująca kolekcja! Podziwiam!
OdpowiedzUsuńJa też w tym roku szalałam z przetworami;)
Pozdrawiam serdecznie!
Ojej, mój pierwszy komentarz!
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwały i odpozdrawiam równie serdecznie. :)